PERS


Recensies

Nieuw op cd en lp
Uit: Jouster Courant, ond. NDC Media, maart 2019

Emma Peel : ‘Ponderosa’ (cd). Concerto Records. CRCD 3124.
Slechts vier albums maakte ze, Bibian Harmsen, voorvrouwe, zangeres en bassiste van de Amsterdamse band ‘Emma Peel’. Maar wat veel erger was, ze kwam te ontvallen na een vreselijk ziekte, slechts eenenveertig jaar oud in juli 2012. De indierockband ‘Emma Peel’, vernoemd naar de heldin uit de Britse televisieserie ‘The Avengers’, stond op het punt haar derde album op te nemen en was net bezig het nieuwe materiaal in het alternatieve popcircuit uit te proberen. Tussen de nietsontziende chemokuren door werden er echter toch opnamen gemaakt met Joost Buis (lap steel, trombone), Alan Purves (drums, percussie) en haar levenspartner Klaas ten Holt (gitaar, zang) in de SSE Studio Van Frans Hagenaars te Weesp.
De band, opgericht in 1994, die een eigen vorm van Americana speelde, zou gaandeweg meer jazzy en psychedelica-invloeden integreren. Nadat de tapeopnamen vanaf 2011in een kluis hadden gelegen, vond Ten Holt het tijd worden om er iets mee te doen. Met oud bandlid Finn Kruyning werden de tapes beluisterd, hier en daar werden backing vocalen toegevoegd en enig gitaar en keyboardwerk. Het resultaat is een uiterst fris album geworden dat Bibian zeker had aangestaan. De ongelooflijk heldere stem van haar is op integere wijze centraal blijven staan dankzij de muzikale inleving van producer Frans Hagenaars.
Openingsong ‘Borderline’ is zo’n nummer dat uiterst relaxt uit de speakers komt met subtiele achtergrondzang. ‘Old Fasfhioned’ is een song, die naast de atletische stem van de vocaliste prachtig pedal steelwerk bevat.’Mercy’ is Bibian solo, een pracht song die Ten Holt en Hagenaars onberoerd hebben gelaten na de opnamen. ‘Ponderosa’ de titelsong is onbeschrijflijk lyrisch met een schitterende gitaarbegeleiding en subtiel trombonewerk van Joost Buis. Ook de overige songs mogen er zijn!
‘Ponderosa’ mag als een mijlpaal gelden binnen de indiemuziek in ons land, een plaat die in 2011 de grote doorbraak had kunnen betekenen voor de Amsterdamse band! Helaas beschikte het lot anders…
Schitterend dat Concerto Records de kwaliteit van ‘Emma Peel’ op waarde wist te schatten en ‘Ponderosa’ alsnog op zo fraaie wijze heeft uitgebracht!
Koos Schulte